Tips om je eigen veilige internet te creëren in het buitenland

Wanneer je in het buitenland gebruik wilt kunnen maken van een stabiele internetverbinding, kan het soms verleidelijk zijn om een openbaar WiFi-netwerk te gebruiken. Zeker in veel West-Europese landen vind je in iedere grote stad en bij ieder hotel of appartementencomplex een openbare verbinding. Houd er echter rekening mee, dat deze WiFi-netwerken lang niet altijd goed beveiligd zijn. Voor het bekijken van de laatste nieuwsberichten of het volgen van een sportwedstrijd kan dit weinig kwaad. Zou je echter bankzaken willen regelen of bijvoorbeeld belangrijke mailtjes willen versturen, dan zijn er betere alternatieven.

 

Het kan voorkomen dat kwaadwillende personen een netwerk gehackt hebben en zo toegang hebben tot alle informatie die jij via de server verstuurt. Dit zijn niet alleen webadressen, maar bijvoorbeeld ook wachtwoorden, gegevens van je creditcard of bankrekening, enzovoorts. Gegevens die je liever privé houdt!

 

Maak gebruik van een MiFi router in het buitenland

Een van de mogelijkheden die je hebt om een veilige verbinding op te zetten, is het gebruik van een MiFi router. MiFi staat hierbij voor “mobiele WiFi”. Dit is een heel klein apparaatje, waar je een simkaart in kunt stoppen. Vervolgens kun je de router inschakelen op de momenten dat je internet wilt kunnen gebruiken. Koppel je apparaten aan de router om veilig te kunnen internetten. Vaak kunnen er tegelijkertijd meerdere apparaten aan zo’n MiFi router gekoppeld worden. Kijk hier voor meer informatie over deze apparaatjes.

 

Wanneer je de MiFi router alleen in vakanties verwacht te gebruiken, is het slim om het apparaat met een prepaid simkaart te combineren. Veel Nederlandse providers bieden losse bundels aan met mobiele data. Deze bundels zijn een maand geldig en verlopen automatisch. Zo zit je niet vast aan een langdurig en vooral duur abonnement.

 

Meld je vooraf aan voor een VPN dienst

Naast de mogelijkheid om een MiFi router te gebruiken, zijn er verschillende andere opties. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om een VPN dienst te gebruiken in het buitenland? VPN is een afkorting van Virtual Private Network, wat staat voor een laag die tussen je eigen verbinding en de server van een app of website wordt opgezet. Met deze extra laag word je niet alleen beter beveiligd, ook wordt je privacy gewaarborgd. Voor de websites die je bezoekt of de apps die je gebruikt, is het namelijk niet zichtbaar dat je in het buitenland zit.

 

Het idee achter een VPN dienst is dat je internetverkeer wordt omgeleid via een externe server. Dit is bijvoorbeeld een server in Nederland, als je wenst dat het verkeer via Nederland verloopt. Voor je bank of een TV app lijkt het zo alsof je vanuit Nederland aan het internetten bent.

 

Je mobiele telefoon gebruiken voor privézaken

Sinds de afschaffing van de roamingkosten binnen Europese landen, is het ook mogelijk om je abonnement voor je mobiele telefoon in het buitenland te gebruiken.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*

Google+