Minix Neo X8

minix neo x8 boxMinix Neo X8

De Minix Neo X8 is een Android TV Box welke soepel XBMC kan draaien en garant staat voor veel filmplezier.

Amlogic S802 [2.0 GHz] 2 GB RAM 8 GB Opslag
Wifi 802.11BGN Bluetooth 4.0 Android 4.4.2. Kitkat
 v.a. € 152,50


iconen minix neo x8


minix neo x8 boxafstandsbediening neo x8

 

De Minix Neo X8

De Minix Neo X8 is de opvolger van de uiterst populaire Minix Neo X7 welke op dit moment alsnog erg goed verkocht wordt. Niet raar omdat het een erg goede Android TV Box is waar je alles mee kunt. Zoals met alles komt er vroeg of laat een opvolger. Zie de Minix Neo X7 als een Samsung Galaxy S4 en de Minix Neo X8 als een Samsung Galaxy S5. Beide prima toestellen alleen de een is net even iets beter dan de ander maar daar betaal je dan ook iets extra’s voor.

Wat is een Minix Neo X8

Voor mensen die nieuwsgierig zijn geworden en de Neo X8 nog niet kennen volgt hier het verhaal…

De Minix Neo X8 is een Android TV Box. Dit is een kleine mini computer op Android die je op elke tv kunt aansluiten die over een HDMI aansluiting beschikt. Je stelt je tv in op het HDMI kanaal van de Neo X8 en je krijgt een Android omgeving te zien.

Dit is redelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Android telefoon of tablet maar dan is het beeldscherm je tv.

Het besturingsysteem (Android 4.4 Kitkat) is aangepast zodat het perfect draait op de tv zonder compromissen. Superscherp beeld en enorm veel mogelijkheden.

Je krijgt dus net als een tablet of smartfoon een homescreen te zien welke je zelf kunt inrichten met apps, widgets en een eigen achtergrond.

homescreen neo x8

minix neo x8 beeld

De specificatie van de Minix Neo X8 in een notendop zijn:

  • Quad Core CPU welke op 2.0 GHz draait
  • Octo Core GPU (videochip) welke klaar is voor 2160P, voor sommige beter bekent als 4K Ultra HD
  • 2 GB RAM geheugen
  • 8 GB Opslag geheugen (uitbreidbaar)
  • Wifi – Bluetooth – HDMI
  • Android 4.4 Kitkat

iconen neo x8

Wat kun je met een Minix Neo X8

Met een Minix Neo X8 kun je alles wat je met een tablet of smartfoon ook zou kunnen en misschien nog wel meer ook. Hij beschikt over zeer krachtige hardware en ontzettend veel aansluitingen. Dit zorgt voor erg veel mogelijkheden.

 

Video films afspelen

video icoonDe Minix Neo X8 is uitermate geschikt om films mee af te spelen. Films kun je vanaf diverse bronnen afspelen zoals streamen via internet met Netflix, XBMC of een andere app. UPC en Ziggo hebben al een app uitgebracht waar je meer dan alleen tv mee kan streamen maar films, series en video on demand.

Uiteraard kun je ook films afspelen vanaf je eigen bronnen of netwerk. Denk hierbij aan een sd-kaart, usb stick, usb hardeschijf, via je netwerk vanaf een ander apparaat zoals een NAS (netwerk hardeschijf), een pc, een Playstation, een Xbox en ga zo maar door. DLNA apparaten worden tevens prima ondersteund.

De videobeelden kunnen in een zeer hoge resolutie worden weergegeven. De Minix Neo X8 beschikt over genoeg videokracht om video af te spelen op de nieuwe 4K resolutie. Dit is 2x Full HD: 2160P. Veel televisies kunnen deze superhoge resolutie nog niet eens afspelen daarom is het goed dat de Minix Neo X8 ook lagere resoluties af kan spelen zoals 720P en 1080P. Ook als je een HD-ready tv kun je de Neo X8 dus gewoon aansluiten.

Gamen

gamepad icoonGooi je Xbox, Playstation of Wii maar aan de kant want met een Minix Neo X8 kun je ook heel goed gamen. Spelfabrikanten hebben al lang gemerkt dat Android het nieuwe platform is voor games. Hierdoor zijn ze al enige tijd bezig om HD games te maken voor Android. De spellen worden mooier en realistischer en de gameplay is ook stukken verbeterd. Simpele spelletjes op Android zijn van vroeger.

In tegenstelling tot een tablet of smartfoon heb je geen touchscreen waarmee je de games kunt besturen maar hier is ook over na gedacht. Je kunt net als bij een Xbox of Playstation een controller koppelen via Bluetooth. Sterker nog, je kunt ze gewoon van je Xbox of Playstation gebruiken! Er zijn diverse merken gamepads die werken met de Minix Neo X8. Ook gamepads die een usb kabel hebben kun je in veel gevallen prima koppelen.

Naast de gamepads zijn er ook Flymouses. Een Flymouse is een afstandsbediening welke reageert op de beweging van je hand. Hierdoor kun je een touchscreen simuleren. Door je hand naar bijvoorbeeld links of rechts te bewegen, beweegt de muis op je tv ook mee. Hierdoor kun je veel touchscreen spelletjes spelen.

Internetten

google chromeTegenwoordig kun je niet meer om het internet heen. Nog even en de koelkast heeft een internetverbinding. Uiteraard is de Minix Neo X8 ook voorzien van internetmogelijkheden. Zo koppel je om te beginnen de Neo X8 via wifi of via een ethernetkabel aan het internet. Bij wifi moet je even je wachtwoord invullen en klaar. Je kunt het internet op.

Je kunt op het internet surfen net als een pc, tablet of smartfoon. Alle website kun je gewoon bezoeken en er zijn geen beperkingen. Welke browser ook je favoriet is, op de Minix Neo X8 kun je die gewoon downloaden (als hij er al niet op staat).

E-mailen

email icoonOok zonder e-mail kun je tegenwoordig niet meer. Gelukkig kan de Minix Neo X8 daar ook prima mee overweg. Standaard is er een Gmail app zodat je eenvoudig je mail kunt beheren. In de Google Play store kun je ook gratis en eenvoudig een andere app downloaden om je mail te beheren.

Je mail hoef je niet te beperken tot alleen maar tekst omdat je ook bijlage kunt meesturen net als een normale pc.

Youtube

icoon van youtube Youtube is een populair medium om filmpjes te bekijken. Niet voor niets dat Google deze dienst gekocht heeft. Met de Youtube app kun je eenvoudig full screen Youtube video’s bekijken. Ook zonder de app kun je naar Youtube. Je typt of spreekt het internetadres in en je surft er heen.

Spraakcommando’s

spraakcommando icoonZojuist hadden we het over ‘spreekt het internetadres in’. De Minix Neo X8 beschikt net als de voorganger over een microfoonaansluiting. Hierop kun je een microfoon aansluiten en tijdens het Googelen of een spraakherkenning app spraakopdrachten ingeven.

Sluit je een bepaald type webcam aan dan kun je ook gebruik maken van de ingebouwde microfoon. De webcam werkt via de usb aansluiting. Met een webcam kun je via de gratis Skype app bellen met je vrienden inclusief beeld! Het maakt niet uit of hun achter hun laptop zitten of wat dan ook. Skype is platform onafhankelijk.

Muziek luisteren

muziek icoonDe Minix Neo X8 vervangt veel apparaten waaronder je dvd speler waar je ook een muziek cd’tje mee kunt afspelen. Tegenwoordig is alles MP3 en daar kan de Neo X8 ook prima mee overweg. Er zijn veel apps gratis te downloaden waarmee je meer dan alleen MP3’s af kunt spelen. Denk aan een albumhoesje, clip of geanimeerde achtergrond welke op geluiden reageert.

Skype

skypenSkype hebben we zojuist al een beetje genoemd maar er valt nog meer over te vertellen. Skype is een gratis dienst waarmee je kunt chatten en bellen. Bellen kan met en zonder beeld. Wil je met beeld bellen dan heb je een webcam nodig. Wil je zonder beeld bellen dan kun je ook een webcam gebruiken voor de microfoon of je sluit zelf een microfoon aan met een 3,5mm plugje.

Skype werkt op Android, iOS, Windows en Linux. Voor Skype maakt het niet uit welke platform je gebruikt omdat het met elke Skype gebruiker kan communiceren. Jij achter je Neo X8 en de ander bijvoorbeeld achter z’n laptop.

Gratis bellen dus, met en zonder beeld.

Facebook

icoon facebook Voor Android is er een Facebookapp waarmee je in contact kunt blijven met je Facebook vrienden of spelletjes kunt spelen. Uiteraard heb je de app niet perse nodig om gebruik te kunnen maken Facebook. Ook zonder de app werkt het prima.

Blijf op de hoogte en Like onze Facebook pagina.

Twitter

icoon twitter Twitteren kan ook prima met de Minix Neo X8. Met of zonder Twitter app. Hoe je Twitter ook wilt gebruiken, alle vormen zijn gewoon gratis.

Met Twitter typ je veel dus een toetsenbord kan een uitkomst bieden. Je kunt een willekeurig usb toetsenbord aansluiten op de Neo X8 maar ook bijvoorbeeld een Flymouse welke over een toetsenbord beschikt.

De Minix Neo A2 en de Mele F10 zijn goede Flymouses welke over een toetsenbord beschikken.

Xbmc

neo x8 xbmcVoor de mensen die XBMC nog niet kennen volgt hier een korte uitleg. XBMC is hét multimedia-interface als het om audio en video gaat. XBMC kun je zien als een mediabibliotheek waar je een overzichtelijk beeld krijgt van films, series en muziek. XBMC kan goed overweg met je eigen media die je bijvoorbeeld op een NAS hebt staan of een ander opslag medium. Ook kan XBMC films en series via het internet afspelen wat men streamen noemt.

Minix heeft haar eigen XBMC versie ontwikkeld welke het erg goed doet. Minix is een van de weinige fabrikanten die een uitgebreide software ontwikkel afdeling heeft die tevens een goede support levert. Daarnaast luistert Minix ook naar de wensen van de gebruikers en speelt hier op in. Waren alle fabrikanten maar zo!

Miracast

Met de Miracast app kun je het beeld van je Android smartfoon of tablet laten weergeven op je tv. Foto’s en video’s kun je op die manier eenvoudig delen met je vrienden. Geen gerotzooi meer met kabeltjes.

android beeld klonen

Airpin

airpin appleOok Apple (iOS) gebruikers kunnen hun iPad, iPhone of hun MacBook draadloos koppelen om media te delen zoals foto’s en video’s.

Apps wat je maar wilt

google play storeDe Google Play store is de plek waar je apps kunt downloaden. Je hebt gratis ongelimiteerde toegang en hebt keuze uit 1 miljoen apps! Het overgrote deel kun je gratis downloaden. De apps die wel betaald zijn kun je betalen met een creditcard of een Paypal account. Paypal is gratis en te koppelen met je eigen bankrekening.

De Neo X8 onder de motorkap

Voor de techneuten het spannendste stukje namelijk de specificaties.

De Minix Neo X8 is op het gebied van specificaties het neusje van de zalm. Je krijgt absoluut waar voor je geld met de stevige specificaties.

minix neo x8 processorProcessor

Bij de Minix Neo X8 is er gekozen voor een SoC processor. Dit houdt in dat alle belangrijke chips in een processor zijn ondergebracht. Dit is veel efficiënter en ook voordeliger. Zo zit er in de processor een CPU voor het rekenwerk en een GPU voor het grafische werk.

De processor is een Amlogic S802. Amlogic is de fabrikant en de S802 is het type.

Cpu

De CPU bepaald hoe snel apps opstarten en hoeveel taken er tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

De Minix Neo X8 is voorzien van 4 CPU’s welke op 2.0 GHz draaien. Een Quad Core CPU dus.

Grafische kaart

De Minix Neo X8 is voorzien van een Octa Core grafische chip welke ook 8 GPU’s beschikt. In Android-boxen-land is dit het record.

De grafische chip oftewel videoprocessor is een Mali 450 welke in staat is op de nieuwe 4K resolutie van 2160P (3840 x 2160 pixels) weer te kunnen geven.

Veel tv’s zijn nog helemaal niet geschikt voor deze Ultra HD resolutie en daarom is het maar goed dat de Minix Neo X8 het ook prima doet op lagere resoluties. Je kunt dus niet alleen kiezen voor 2160P maar ook voor 1080P en 720P. Ook als je een HD-ready tv hebt kun je uit de voeten.

Deze sterke GPU (videochip) is een uitkomst bij films kijken op hoge kwaliteit (4K) en op het gebied van HD Games. Zoals eerder al te lezen in deze Neo X8 review zijn de spelfabrikanten druk met het maken voor HD games. Games zien er steeds mooier uit en zijn de kosten van een game erg laag en vaak zelfs gratis. In veel gevallen betaal je voor de (nieuwe) super games 1 tot 2 euro.

Spelfabrikanten hebben het slim aangepakt door microtransacties in te bouwen. Wil je sneller vorderen in een spel dan kun je geld, credits of andere zaken upgraden. Hier verdienen de spelfabrikanten aan. Niet erg want als je normaal speelt kost het je helemaal niets en kun je alsnog genieten.

Hieronder een voorbeeld van een gratis HD game genaamd Asphalt 8: Airborne.

RAM geheugen

geheugen minix neo x8Met het RAM geheugen zit het wel snor bij de nieuwe Minix Neo X8. Je krijgt maar liefst 2 GB RAM geheugen van het snelste soort. Het voordeel van Android 4.4. Kitkat is dat deze minder geheugen resources vraagt m.a.w. minder geheugen nodig heeft. 2 GB RAM is dus een ware luxe met Android 4.4.

Opslag capacteit

De opslag capaciteit bedraagt 8 GB bij de Minix Neo X8. Op dit geheugen staat Android 4.4. Kitkat voor-geïnstalleerd. Alle apps en andere downloads komen ook in de opslag te staan. Het opslag geheugen wordt ook wel Flash geheugen genoemd.

Denk je niet genoeg te hebben aan 8 GB dan kun je eenvoudig en goedkoop upgraden met 128 GB d.m.v. een SD-kaart in je  Neo X8 te stoppen. Let er wel op dat je box uit staat als je hem er in stopt en verwijderd anders loop je het risico dat je kaart beschadigd raakt.

De Minix Neo X8H heeft overigens 16 GB aan opslag geheugen.

Aansluitmogelijkheden

HDMI

Om de Minix Neo X8 Android TV Box met je tv verbinden is er een HDMI aansluiting. Om de box op je tv aan te sluiten heb je dus een beschikbare HDMI aansluiting nodig.

Het beeld en geluid gaat over de HDMI kabel dus aan een kabel heb je in principe genoeg. De Minix Neo X8 beschikt over een HDMI 1.4b aansluiting welke tevens geschikt is voor HDMI-CEC waarmee je met een tv afstandsbediening ook het een en ander kunt besturen.

Optical out

Er is een optisch digitale uitgang (optical out/Spdiv) welke je kunt verbinding met je Home Cinema systeem voor nog beter geluid. Let op: het geluid is alleen digitaal en geen DD (Dolby Digital) of DTS. Wil je wel voor het surround geluid gaan dan moet je de Minix Neo X8H hebben. Die kan dat namelijk wel.

USB

De Minix Neo X8 beschikt over 4 USB poorten waar je van alles op aan kunt sluiten. De USB aansluitingen zijn plug & play i.c.m. het Android besturingsysteem. Dit betekend dat je er gewoon een USB stick in kunt stoppen of een pc toetsenbord of muis.

Er zijn 3 normale USB poorten en 1 micro USB poort welke de naam OTG draagt. OTG staat voor On The Go welke als doel heeft als een service uitbreiding. Wil je de Neo X8 koppelen met je PC dan moet je deze aansluiting gebruiken. Dit zou bijvoorbeeld kunnen voor een firmware upgrade.

achterkant neo x8

Lan

Je kunt je Minix Neo X8 niet alleen met het internet verbinden via Wifi maar ook via LAN (ethernet). Sommige mensen geven de voorkeur aan LAN omdat je grotere afstanden kunt overbruggen en geen last heb van storende omgevingsfactoren. In het geval van de Neo beschikt hij over een 10/100Mbit Lan poort.

Hoofdtelefoon

Er is een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. Je kunt hier dus letterlijk je hoofdtelefoon op aansluiten om het geluid via die weg te laten horen. Ook kan de aansluiting benut worden als de Minix Neo X8 op een beamer wordt aangesloten of op een PC monitor welke niet over een speaker beschikt. De hoofdtelefoon aansluiting kan in dat geval gekoppeld worden met een andere versterker of speakerbox.

aansluitingen neo x8

Microfoon

Er is een microfoon aansluiting aanwezig zoals je wellicht eerder al in deze review heb kunnen lezen. De microfoon aansluiting kun je gebruiken om te Googelen met je stem, te bellen via de Skype app of andere spraakopdrachten in te geven. Ook de microfoon aansluiting is van 3,5mm formaat.

SD kaart slot

De SD kaart slot is van een normaal formaat en kan worden gebruikt om makkelijk bestanden over te zetten of af te spelen. Ook kan deze worden ingezet voor extra uitbreiding van het opslag geheugen. Een kaart van 32 GB wordt ondersteunt dus in het geval van de Minix Neo X8 krijg je op die manier 8 GB (intern) + 128 GB SD = 136 GB aan opslag capaciteit.

Connectiviteit

Je kunt de Neo X8 op verschillende manieren draadloos verbinden.

Wifi

wifi Zoals eerder beschreven in deze review beschikt de Minix Neo X8 over Wifi. Met Wifi kun je draadloos verbinden met je router of accespoint om zo verbinding te maken met je eigen netwerk en/of het internet.

De Neo X8 kan overweg mee kan overweg met 802.11 b/g of 802.11 n maar niet beide tegelijkertijd. Veel apparaten kunnen dat niet en dat is geen probleem. De Neo X8H beschikt wel over een Dual Band optie welke wel op beide banden tegelijkertijd kan werken. Het voordeel is dat het sneller en stabieler werkt. Echter heb je ook een router of accespoint nodig om er gebruik van te maken. Hierdoor heeft de Neo X8 o.a. een andere antenne vergeleken met de Neo X8H.

802.11 b/g werkt op een frequentie van 2,4 GHz en kan een maximale snelheid van 54 Mbps. 802.11 n werkt op een frequentie van 5 GHz en kan een maximale snelheid halen van 300 Mbps.

Bluetooth

Uiteraard mag je verwachten dat zo’n luxe Android media speler box ook over bluetooth beschikt en dat doet hij. Bluetooth is handig als je bijvoorbeeld een gamepad (controller) wilt koppelen of een mobieltje om bestanden uit te wisselen.

beeld van neo x8

 

 

 

Technische specificities Minix Neo X8

Processor
Merk/type SoC – Amlogic S802 – Cortex A9R4
CPU Quad Core @ 2.0 GHz
GPU Octa Core Mali 450
Geheugen
RAM 2 GB DDR3 werkgeheugen
Opslag 8 GB Nand Flash (uitbreidbaar tot 136 GB totaal)
SD kaart slot Normaal formaat / 128 GB support / SD MMC (SD 3.0, MMC V4.41)
 O.S.
Besturingsysteem  Android 4.4. Kitkat
 Beeld
 Video output HDMI 1.4b met HDMI-CEC support
 UHD (4K) 2160P / Full HD 1080P / HD 720p
 3D / Bluray / DVD / etc.
Connectiviteit
Wifi  802.11 b/g / 802.11 n
Bluetooth  4.0
Ethernet  10/100Mbit
 USB
 USB poorten 3x normale USB 2.0 poort
1x micro USB OTG poort
Audio
Audio uitgangen Optisch digitale uitgang (SPDIF)
Audio via HDMI
Stereo hoofdtelefoon uitgang 3,5mm
 Audio ingangen Microfoon ingang 3,5mm
Afstandsbediening
IR ontvanger Ingebouwd
Afstandsbediening Meegeleverd (eenvoudig model, geen Flymouse)
 Afmetingen Minix Neo X8(H)
 Afmeting L/B/H  12,7cm / 12,7cm / 2cm
 Overige technische specificaties
 Processorkoeling is passief met koelplaat
 3G dongle ondersteuning
  SD/MMC kaartslot (SD 3.0, MMC V4.41)
 Recover button aanwezig voor service en firmware upgrade
 Meegeleverde accessoires  Wifi antenne
 Afstandsbediening zonder batterijen
 230V adapter 5V 3A
 Micro usb kabel (OTG) voor aansluiting op PC
 USB verloopkabel van micro usb naar normaal usb
 HDMI 1.4 kabel

afstandsbediening minix neo x8  adapter minix neo x8  usb kabel neo x8

hdmi kabel xeo x8  neo x8 handleiding  neo x8 micro usb kabel

neo x8 box  neo x8 antenne  minix firmware support

 

Minix Neo X8 De Minix Neo X8 is een Android TV Box welke soepel XBMC kan draaien en garant staat voor veel filmplezier. Amlogic S802 [2.0 GHz] 2 GB RAM 8 GB Opslag Wifi 802.11BGN Bluetooth 4.0 Android 4.4.2. Kitkat ► v.a. € 152,50   De Minix Neo X8 De Minix Neo X8 is de opvolger van de uiterst populaire Minix Neo X7 welke op dit moment alsnog erg goed verkocht wordt. Niet raar omdat het een erg goede Android TV Box is waar je alles mee kunt. Zoals met alles komt er vroeg of laat een opvolger. Zie de Minix Neo…

Review Samenvatting

Snelheid
Geheugen
Aansluitmogelijkheden
Mogelijkheden

8.0

Samenvatting:
Minix Neo X8

Gebruikers Rating: 4.53 ( 2 Stemmen)
81

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*

Google+